Skrijte svoje zasebne podatke pred Googlom

Skrijte svoje zasebne podatke pred Googlom

Pred javno objavo informacij dvakrat razmislite

Nekatere strani, zlasti tiste, ki so namenjene druženju, vam omogočajo objavo fotografij s prijatelji, ki pa jih lahko vidijo tudi ljudje, s katerimi še nikoli niste spregovorili. Če na spletni strani zasledite podatke, da je javna, na njej NE objavljajte fotografij, za katere si ne želite, da bi jih videli vaši sorodniki, sosedje, sodelavci, sedanji in potencialni nadrejeni.

Poskusite doseči umik spornih fotografij in objav

Če ste za zgornji nasvet prepozni, poskusite omiliti škodo. Preden se neposredno povežete z Googlom, kontaktirajte lastnika strani, na kateri se je pojavil sporni podatek ali objava. Google namreč ne more vplivati na strani, ki se pojavijo med iskalnimi rezultati. Če podatek ne bo umaknjen z izvirne strani, temveč bo zgolj izginil z iskalnika Google, bo sporna vsebina še vedno dostopna vsem – tako s pomočjo drugih iskalnikov kot na neposredni povezavi.

Če obžalujete objavo fotografije ali besedila na svojem blogu, bo stvar enostavna. Če pa lastnik strani niste vi sami, mu nemudoma pišite in razložite situacijo. Ko bo vsebina odstranjena, se lahko lotite čiščenja vašega ugleda na Googlu. V ta namen morate uporabiti orodje Odstrani URL: če želite odstraniti celotno stran, se prepričajte, da dani URL naslov sedaj pripelje do strani z oznako 404 – zahtevana stran ne obstaja. Orodje Odstrani URL uporabite šele takrat, ko se to zgodi. Če ste izbrisali zgolj določeno vsebino na spletni strani, zahtevajte, da Google odstrani »cached copy«.

Proti negativni vsebini se borite s pozitivno vsebino.Ni nujno, da vam bo lastnika spletne strani vedno uspelo prepričati, naj določeno vsebino odstrani. Če je, denimo, na spletnem forumu ali v spletnem časopisu nekdo objavil vsebino, ki negativno opisuje vaše podjetje, bodo administratorji morda želeli vsebino obdržati. V tem primeru je boljše, da se usmerite v objavljanje vsebine, ki ga prikazuje v bolj pozitivni luči. Odzovite se na neutemeljene kritike, ustvarite blog in objavljajte fotografije, ki o vas govorijo lepo. Če se je vaše ime pojavilo v članku, ki vas neupravičeno postavlja v negativno luč, se obrnite na avtorja članka in ga seznanite z razpletom.

Na pomoč, Google objavlja mojo osebne podatke!

Če ste naleteli na neprijetno presenečenje in ugotovili, da je vaš naslov, telefonska številka, EMŠO, prepis vašega podpisa ali številka kreditne kartice na doseg vsem z internetno povezavo ali pa se je vaše ime ali ime vašega podjetja pojavilo med zadetki s pornografsko vsebino, se takoj obrnite tudi na Google. To so podatki, do katerih neznanci nikakor ne smejo imeti dostopa. V tem primeru morate nujno kontaktirati tudi lastnika strani!

 


Dodatni nasveti in razmišljanja

Naj tudi vaši otroci preživijo čas v naši družbi in postanejo odgovorni uporabniki spleta!

V izobraževalnih doživetjih poleg digitalnih veščin razvijamo tudi sposobnosti kritičnega mišljenja, računanja, logike, organizacije, prilagajanja in družbenega življenja.

Kontaktne informacije

Cesta v Zgornji log 32, Ljubljana
+386 (0)590 72-990
info@varniinternet.si
https://www.varniinternet.si

Blog

Uporabnikom interneta pomagamo do ključnih znanj, ki so v dobi digitalne tehnologije nujna za varno, odgovorno in učinkovito brskanje po spletu. Pridružite se nam na blogu.

Strokovna pomoč

Potrebujete pomoč? Ne oklevajte, vprašajte nas preko elektronske pošte na info@varniinternet.si ali nas pokličite na številko 0590 72-990.