Ne verjami vsega kar piše na spletu

Ne verjami vsega kar piše na spletu

Uporabniki spleta pa o zanesljivosti informacij pogosto niti ne podvomite. Pomembno je, da se pri vsakem spletnem viru vprašaš in preveriš naslednja vprašanja:

  • KDO je na splet postavil to vsebino?
  • Preveri, ali je avtor spletne strani strokovnjak na področju, na katerem objavlja neke vsebine. Na spletu namreč lahko objavlja kdorkoli, tudi ti. Verjetno svojemu vrstniku ali pa poklicnemu ekonomistu ne boš tako zelo verjel/a o verodostojnosti podatkov na temo astronomije, kot npr. doktorju fizike. Strani kot je npr. Wikipedia delujejo po principu dopolnjevanja s strani kogarkoli. Kdorkoli lahko namreč napiše članek na določeno temo, četudi ni strokovnjak na tistem področju. Zato se lahko na takšni in podobni strani najdejo tudi napačni podatki, zastareli podatki ali podatki, ki prikažejo le določeno plat zgodbe. Informacije o avtorju članka lahko najdeš na spletni strani (rubrika »About us/me«, »O nas/meni« ...) ali pa v brskalnik vtipkaj ime avtorja in se pozanimaj o njemu
  • ZAKAJ jo je postavil na splet?
  • Vedno preveri, s kakšnim namenom je bila neka vsebina objavljena. Ali je avtor le zagovornik določenega pogleda in je želel na spletu objaviti vsebino, ki podpira njegovo mnenje in pogled, ali pa je morda želel predstaviti objektiven pogled na neko tematiko ali problematiko. Nekateri na spletu objavijo vsebino (izjavo, podatek, fotografijo, posnetek ...) le zato, da bi »dvignili malo prahu« in povzročili medijsko prepoznavnost svoje novice, čeprav so si podatek izmislili ali pa fotografijo preuredili v programu.
  • Ali je informacija še VELJAVNA ali pa je že zastarela?
  • Vedno preveri, koliko je stara stran, na kateri si našel/a določen podatek. Če je bil podatek objavljen že zelo dolgo nazaj, poskusi najti novejši vir in preveri veljavnost prvih informacij.
  • Ali je vir ZANESLJIV?
  • Podobno kot veljavnost, lahko tudi zanesljivost preveriš z iskanjem podatka na drugih straneh in v knjigah ter tako vidiš, če objavljen podatek resnično drži.
  • Kje bi lahko PREVERIL ZANESLJIVOST tega vira?
  • Zanesljivost najdenega vira lahko preveriš tako, da poiščeš nekaj več informacij o avtorju in njegovih ostalih člankih. Poleg tega lahko verodostojnost njegovih objav preveriš v knjigah in na ostalih internetnih virih. Nikakor pa se ne sklicuj na podatke s spletne strani, ne da bi prej preveril/a njihovo zanesljivost. Ne verjemi vsega, kar najdeš na internetu in vsebine vedno pregleduj in prebiraj kritično.

 


Dodatni nasveti in razmišljanja

Naj tudi vaši otroci preživijo čas v naši družbi in postanejo odgovorni uporabniki spleta!

V izobraževalnih doživetjih poleg digitalnih veščin razvijamo tudi sposobnosti kritičnega mišljenja, računanja, logike, organizacije, prilagajanja in družbenega življenja.

Kontaktne informacije

Cesta v Zgornji log 32, Ljubljana
+386 (0)590 72-990
info@varniinternet.si
https://www.varniinternet.si

Blog

Uporabnikom interneta pomagamo do ključnih znanj, ki so v dobi digitalne tehnologije nujna za varno, odgovorno in učinkovito brskanje po spletu. Pridružite se nam na blogu.

Strokovna pomoč

Potrebujete pomoč? Ne oklevajte, vprašajte nas preko elektronske pošte na info@varniinternet.si ali nas pokličite na številko 0590 72-990.