Varnost pri uporabi spleta preko mobilnika

Varnost pri uporabi spleta preko mobilnika

Vedno uporabljajte geslo ali drug sistem za zaklepanje mobilnega telefona.

Na mobilniku ali na elektronski pošti nikoli ne hranite svojih osebnih podatkov. Med osebne podatke uvrščamo tudi pin kodo bančne kartice, mobilnika, gesla za katerikoli uporabniški račun ipd. Še posebej takšnih podatkov na mobilniku ne hranite pod očitnim imenom v imeniku.

Drobna navodila, ki vas bodo rešila nočnih mor

  • Aplikacije neznanih virov nastavite na svojem telefonu le v primeru, če jih boste temeljito pregledali. Vedno je koristno preveriti tudi dovoljenja, preden na mobilnik naložite novo aplikacijo.
  • Preverite vir, iz katerega nameravate prenesti aplikacijo. Če v URL naslovu piše npr. www.goog.le.com namesto www.google.com, je bolj varno, če spletno stran takoj zapusite.
  • Če zamenjate stari mobilni telefon za novega, predhodno opravite temeljiti pregled, s katerim preverite prisotnost osebnih podatkov na mobilniku. Vse osebne podatke zbrišite.
  • V primeru, da pogrešate svoj mobilnik, to takoj prijavite. Prav tako s pomočjo policije in operaterja poskusite izslediti svoj mobilnik ali pa ga vsaj deaktivirajte. Takoj spremenite gesla na vseh uporabniških računih, na katere dostopate iz svojega mobilnega telefona (elektronska pošta, spletna družbena omrežja itd.).
  • Avtomatične posodobitve omogočite le za aplikacije, ki jim lahko resnično zaupate.

 


Dodatni nasveti in razmišljanja

Naj tudi vaši otroci preživijo čas v naši družbi in postanejo odgovorni uporabniki spleta!

V izobraževalnih doživetjih poleg digitalnih veščin razvijamo tudi sposobnosti kritičnega mišljenja, računanja, logike, organizacije, prilagajanja in družbenega življenja.

Kontaktne informacije

Cesta v Zgornji log 32, Ljubljana
+386 (0)590 72-990
info@varniinternet.si
https://www.varniinternet.si

Blog

Uporabnikom interneta pomagamo do ključnih znanj, ki so v dobi digitalne tehnologije nujna za varno, odgovorno in učinkovito brskanje po spletu. Pridružite se nam na blogu.

Strokovna pomoč

Potrebujete pomoč? Ne oklevajte, vprašajte nas preko elektronske pošte na info@varniinternet.si ali nas pokličite na številko 0590 72-990.