Skrivni Instagram profili, ki jih mladi uporabljajo za deljenje svojih najbolj intimnih trenutkov

Skrivni Instagram profili, ki jih mladi uporabljajo za deljenje svojih najbolj intimnih trenutkov

Če vprašate kogarkoli, mlajšega od 21 let, ali redno objavlja vsebine na svoj Instagram profil, je velika verjetnost, da bo odgovoril pritrdilno. Pa ne samo to – morda vam bo povedal tudi, da za to najpogosteje uporablja svoj „finsta“ profil. Finsta profil pomeni „fake Instagram“ profil oz. lažen profil, zaklenjen pred nepoklicanimi očmi in ustvarjen z nepovezanim vzdevkom, prek katerega te bežni znanci težko najdejo.

Mladi takšne skrivne profilne uporabljajo za deljenje najrazličnejših vrst vsebin, od slabih „selfie-jev“, čustvenih izlivov, smešnih viralnih slik, posnetkov zaslona zasebnih sporočil, pomoči pri domačih nalogah in še veliko drugega, vsebine pa so namenjene samo majhnemu številu zelo izbranih prijateljev. Na njihovem pravem Instagram profilu (oz. „rinsta“ - „real Instagram“ profil) so mladi zelo pozorni, kakšno podobo samih sebe predstavljajo svetu, na skrivnem Instagram profilu pa so vsebine realne, intimne, neprirejene in veliko bolj pristne.

Prednosti, slabosti in potencialne nevarnosti

Esther Choi, 17-letnica iz Georgie, je povedala, da na svoj pravi, javni Instagram profil („rinsta“) objavlja samo vsebine, ki kažejo dobre ali pomembne trenutke njenega življenja, da pa te vsebine ne predstavljajo realne slike. „Finsta“ pa uporablja prav s tem namenom, da objavlja vsebine, ki predstavljajo njo samo v celoti, z vsemi slabimi lastnostmi in neprijetnimi trenutki vred. Kot primer je navedla obisk koncerta, s katerega bo na „rinsta“ objavila le eno fotografijo, ki prikazuje, kako dobro se je imela, na „finsta“ pa bo objavila intimnejše trenutke, npr. poglobljeno analizo besedil pesmi z razlago, zakaj so se je dotaknila in s katerim trenutkom v njenem življenju se povezujejo. Ta fenomen je povezala z metaforo političnih kandidatov, kjer „rinsta“ predstavlja njihovo kampanjo, javno podobo in obljube, kjer se predstavijo v svoji najboljši luči, „finsta“ pa je njihov zasebni profil, dostopen le družini in bližnjim prijateljem, kjer objavljajo bolj osebne vsebine.

 

Alice Wilder's rinsta vs finsta
Source: Mic/Instagram

Dve aplikaciji v eni

Zakaj pa se je sploh pojavil ta fenomen? Mladi pravijo, da je to neke vrste upor, protiudarec proti popolni sliki njihovega življenja, ki jo predstavljajo na svojih javnih profilih in ki ni realna slika njih samih v celoti, temveč je le ena od laži, ki jo svet pričakuje od njih. Svoj „rinsta“ uporabljajo za znance, učitelje, starše in druge manj bližnje posameznike, ki bi radi površinsko ostali na tekočem z njihovim življenjem, „finsta“ pa je prostor, namenjen sproščanju ventilov, ki jih delijo le s svojimi najbližjimi. Isabell Mitchell, 17-letnica iz Kalifornije, pravi, da svoj „rinsta“ uporablja za spoznavanje novih ljudi in za dodajanje novih, bežnih prijateljev ali skupnih prijateljev, „finsta“ pa je namenjen le pravim, najbližnjim prijateljem.

Velikost je pomembna

Mladi imajo v povprečju 1000 sledilcev na svojem glavnem Instagram profilu, na „finsta“ pa imajo le med 20 in 100 pravih prijateljev. Andy Wang, 16-letnik iz Illinoisa, je povedal, da uporablja preprosto pravilo, ali nekdo spada na „rinsta“ ali na „finsta“:

„Če se s to osebo v živo večkrat pogovarjam o globokih, pomembnih, osebnih temah, potem spada na „finsta“, če pa v živo le klepetava o trenutnih dogodkih in površinskih temah, pa spada na „rinsta“. „

Finsta“ profili so se razširili tudi zaradi poudarjanja obstojnosti digitalnih sledi, ki jih puščamo za seboj na svojem in tujih profilih na družbenih omrežjih, te digitalne sledi pa lahko vplivajo na uspešnost kandidatov pri prijavi na fakulteto ali pri iskanju službe. Starši mlade pogosto opozarjajo, naj bodo previdni pri objavljanju vsebin na spletu, „finsta“ pa predstavlja vrzel, kjer teh pravil ne upoštevajo. Mladi tudi različna družbena omrežja uporabljajo z različnimi nameni.

Chaze Vinci, 16-letnik iz Kentucky-ja, je povedal, da Facebook uporablja za bolj profesionalne kontakte, „rinsta“ za znance in bežne prijatelje, Snapchat za posameznike, s katerimi pogosto klepeta in ki ga poznajo precej dobro, „finsta“ pa samo za res najbližje prijatelje, ki jim lahko zaupa največ. A tudi to zaupanje je lahko zlorabljeno. Podal je primer prijateljice, ki je na svoj „finsta“ redno objavljala pritoževanje nad orkestrom, v katerem je sodelovala, ter nad dirigentom, ki ga je vodil. Eden od njenih sledilcev je posnetek teh objav posredoval šolskemu adiministratorju, avtorica pa je bilo začasna kaznovana in ni smela obiskovati vaj orkestra. A takšni primeri so redki, saj večina mladih natančno razmisli in sproti spremlja, kdo vse jim lahko sledi na njihovih skrivnih profilih.

Dnevnik 21. stoletja

Zanimivo vprašanje, ki se pojavi, je, zakaj takšnih osebnih in intimnih vsebin ne objavljajo na bolj kratkotrajna omrežja, kjer vsebina po določenem času izgine, npr. na Snapchat ali na Instagram Story. Razlog je v tem, da si mladi želijo voditi dnevnik svojega življenja, ki ga lahko pogledajo za nazaj, obujajo spomine in spremljajo spreminjanje samih sebe, in prav to omogočajo skrivni profili. Alice Wilder, 21-letnica iz Severne Karoline, pravi, da si želi evidence manj velikih, pomembnih dogodkov v svojem življenju, kamor spadajo bolj intimni spomini, za katere noče, da prispevajo k javni podobi same sebe, dostopni vsem. Še zdaj rada pregleda spomine iz srednje šole in se spomni dogodkov, povezanih z vsako posamezno fotografijo, ki jo je objavila na „finsta“.

 

"Neumni" selfie gredo na finsta
Source: wavebreakmedia/Shutterstock

„Rinsta“ (realni profil) je v resnici manj realen kot „finsta“

Izraza „rinsta“ in „finsta“ pa nista popolnoma ustrezna, saj so objave na „finsta“ mnogo bolj realne, pristne, kot objave na „rinsta“ oz. na realnem profilu. Skrivni oz. lažni profil mnogo resničneje prikazuje posameznika v vseh vidikih kot pa njihov realni profil. Hannah Hooper, 19-letnica iz Arkansasa, vodi pobudo, da se izraza zamenjata ali vsaj združita na Instagramu. Ustvarila je tudi hashtag #BringFinstaToRinsta, ki je namenjen prav temu. Hannah poskuša doseči svoj cilj tudi z objavljanjem intimnih objav na svoj „rinsta“ in pravi, da je odziv zelo pozitiven, saj je dobila na takšne objave mnogo več všečkov, kot je pričakovala. A če je število všečkov pomembno na „rinsta“, je „finsta“ s tem veliko manj obremenjen, zaradi česar je uporaba tehs krivnih profilov tako osvobajajoča. Mladi se zavedajo, da se prek skrivnih profilov povezujejo le z najboljšimi prijatelji, ki so tam zanje vedno, ko jih zares potrebujejo. Andre Sebastian, 23-letnik iz Kalifornije, meni, da „finsta“ profili ne bodo hitro izginili, saj za vzdrževanje „finsta“ profila mladi ne porabijo veliko časa in v to ne vlagajo veliko truda. Te objave predstavljajo njihov osebni dnevnik, tja se zatečejo, ko potrebujejo sprostitev in podporo, potreba po tem pa bo vedno obstajala.

Vir: mic.com

 


Dodatni nasveti in razmišljanja

Naj tudi vaši otroci preživijo čas v naši družbi in postanejo odgovorni uporabniki spleta!

V izobraževalnih doživetjih poleg digitalnih veščin razvijamo tudi sposobnosti kritičnega mišljenja, računanja, logike, organizacije, prilagajanja in družbenega življenja.

Kontaktne informacije

Cesta v Zgornji log 32, Ljubljana
+386 (0)590 72-990
info@varniinternet.si
https://www.varniinternet.si

Blog

Uporabnikom interneta pomagamo do ključnih znanj, ki so v dobi digitalne tehnologije nujna za varno, odgovorno in učinkovito brskanje po spletu. Pridružite se nam na blogu.

Strokovna pomoč

Potrebujete pomoč? Ne oklevajte, vprašajte nas preko elektronske pošte na info@varniinternet.si ali nas pokličite na številko 0590 72-990.