Nazaj v šolo in splet

Nazaj v šolo in splet

Počitnice se bližajo koncu. Najverjetneje imate pripravljen seznam opravkov, ki jih morate postoriti še pred začetkom šole, kot so nakup šolskih potrebščin, urejanje prevozov otrok do šole in nazaj, vpis na obšolske dejavnosti in usklajevanje družinskih urnikov.

Obstaja pa še eno opravilo, za katerega upamo, da ga lahko stlačite na seznam nujnih opravkov - pogovor z vašimi otroki o varnosti na spletu. Otroci prosti čas preživljajo na spletu skozi celotno koledarsko leto, a v času šolskih obveznosti se ta čas še poveča, saj računalnik in splet ne uporabljajo le za prosti čas, temveč tudi za šolsko delo, v knjižnici in v šolah. Dobra novica je, da je pogovor o spletni varnosti veliko enostavnejši in prijetnejši kot pogovor o kakšnih drugih perečih temah, za pomoč pa vam dajemo še nekaj nasvetov, kako ga izpeljati s čim manj stresa:

  • Uporabite vsakodnevne priložnosti za pogovor z vašim otrokom o novodobni tehnologiji, npr. novice v časopisih, ki se dotikajo tem, kot so spletno nasilje ali prometne nesreče zaradi telefonskih pogovorov in SMS sporočil. Pogovorite se o vaših izkušnjah in o pričakovanjih otrok, povezanih s to temo.
  • Jasno izrazite svoja pričakovanja do otrok v spletnem svetu. Pogovor o vaših in otrokovih vrednotah lahko otrokom pomaga k pametnejšemu in bolj premišljenemu odločanju v težavnih situacijah. Bodite natančni pri pravilih in določanju nesprejemljivega vedenja.
  • Uprite se želji, da skozi pogovor hitite. Večina otrok mora informacije slišati večkrat, da jih lahko ponotranjijo. Na dolgi rok se bosta vztrajnost in potrpežljivost poplačali.
  • Bodite pozorni na odprto in iskreno komunikacijo, čeprav boste morda slišali kaj, česar si ne bi želeli, npr. o kakšnih nepremišljenih stvareh, ki jih je vaš otrok že storil na spletu. Poslušanje in upoštevanje otrokovih občutkov sta pomembna dejavnika, saj bo le tako otrok raje sodeloval v pogovoru. Priznajte tudi, da vsega ne veste in da nimate odgovorov na vsa vprašanja.

Povzeto po: https://www.consumer.ftc.gov/blog/2018/08/back-school-time-talk-online-safety

 


Dodatni nasveti in razmišljanja

Naj tudi vaši otroci preživijo čas v naši družbi in postanejo odgovorni uporabniki spleta!

V izobraževalnih doživetjih poleg digitalnih veščin razvijamo tudi sposobnosti kritičnega mišljenja, računanja, logike, organizacije, prilagajanja in družbenega življenja.

Kontaktne informacije

Cesta v Zgornji log 32, Ljubljana
+386 (0)590 72-990
info@varniinternet.si
https://www.varniinternet.si

Blog

Uporabnikom interneta pomagamo do ključnih znanj, ki so v dobi digitalne tehnologije nujna za varno, odgovorno in učinkovito brskanje po spletu. Pridružite se nam na blogu.

Strokovna pomoč

Potrebujete pomoč? Ne oklevajte, vprašajte nas preko elektronske pošte na info@varniinternet.si ali nas pokličite na številko 0590 72-990.