Kako se zavarovati pred spletnim kriminalom v času praznikov

Kako se zavarovati pred spletnim kriminalom v času praznikov

Vedno več ljudi praznične nakupe opravi kar preko spleta, da se izognejo gneči v nakupovalnih središčih, a porast spletnih nakupov lahko povzroči tudi porast pojava spletnega kriminala.

Potrošniki, ki svoje nakupe opravljajo prek spletnih trgovin, lahko tvegajo izgubo več kot 3000€ na račun spletnega kriminala, opozarjajo strokovnjaki za spletno varnost iz podjetja Dimension data. Po podatkih Južnoafriškega centra za informacije o tveganjih v bančništvu (SABRIC) je v Južni Afriki tretje največje število žrtev kibernetskega kriminala na svetu, kar povzroči strošek približno 130 milijonov evrov letno za računalniške napade.

Po mnenju Maande Tshifularo, vodje zavarovalnice Dialdirect: "Spletni kriminalci vedo, da lahko čas praznikov dobro izkoristijo in se nanj zato dobro pripravijo. Razlogi za to so preprosti: število ljudi, ki nakupe opravljajo prek spleta, se poveča, zaradi česar imajo kriminalci na voljo več osebnih podatkov, podatkov o kreditnih karticah in transakcijah, ki jih lahko pridobijo in izkoristijo. Kriminalci izkoristijo potrošnike, ki se v hitenju spozabijo in pozabijo na previdnost, predvsem pri obljubah neponovljivih akcij in izjemno nizkih cen. S pomočjo povezav na takšne lažne akcije na naprave potrošnikov namestijo zlonamerno programsko opremo, s čimer dobijo dostop do vaših podatkov.«

Nasveti za učinkovitejšo zaščito pred spletnim kriminalom:

1.Izobrazite se o spletnem kriminalu. Več informacij kot imate, manj verjetno je, da boste nasedli lažnim obljubam in akcijam ter da boste prepoznali zlonamerne spletne strani.

2. Ne uporabljajte družbenih omrežij, da se prijavljate na zunanje spletne strani.
3. Uporabljajte varna gesla, ki so sestavljena iz vsaj 8 znakov in ki vsebujejo male črke, velike črke, številke in druge znake na tipkovnici. Gesla nikoli nikamor ne zapišite, prav tako pa ga redno spreminjajte, vsaj enkrat na pol leta.
4. Nakupujte le v spletnih trgovinah z dobrim digitalnim ugledom. Pri tem si lahko pomagate z URL-jem spletne trgovine – če se začne s »https« namesto s »http«, pomeni, da je spletna stran varna in zavarovana. Povprašajte tudi prijatelje, ali so za določeno spletno trgovino že slišali in če imajo z njo kakšne izkušnje.
5. Bodite previdni, ko uporabljate brezžično internetno povezavo, še posebej na javnih mestih, saj jo spletni kriminalci pogosto izkoristijo.
6. Ne klikajte na povezave, preden se ne prepričate, da so varne.
7. Uporabljajte kakovostno varnostno programsko opremo in požarni zid na računalniku ter ju redno posodabljajte.
8. Ne razkrivajte preveč osebnih podatkov, da se zaščitite pred krajo identitete na družbenih omrežjih.
9. Poskrbite za varnostne kopije dokumentov na svojih napravah.
10. Ne odgovarjajte elektronskim sporočilom pošiljateljev, ki jih ne poznate, še posebej, če vam obljubljajo nagrado ali denar.

Bodite pozorni na svoje mesečne izpiske za ugotavljanje nenavadnih ali nepooblaščenih transakcij ali vedenj.

Maanda Tshifularo opozarja: »Previdnost je ključnega pomena za preprečevanje in omejevanje spletnih napadov, prav tako pa se tudi tehnologija ves čas razvija v smeri zagotavljanja večje varnosti na področju nenehno spreminjajočih se metod spletnih napadov, a posamezniki ne moremo biti nikoli preveč previdni. V sedanjem tehnološkem razcvetu je pomembno, da pomislimo na vse vidike te problematike.«

Vir: https://www.iol.co.za/business-report/technology/how-to-protect-yourself-from-cyber-crime-during-the-festive-season-18421487


Dodatni nasveti in razmišljanja

Naj tudi vaši otroci preživijo čas v naši družbi in postanejo odgovorni uporabniki spleta!

V izobraževalnih doživetjih poleg digitalnih veščin razvijamo tudi sposobnosti kritičnega mišljenja, računanja, logike, organizacije, prilagajanja in družbenega življenja.

Kontaktne informacije

Cesta v Zgornji log 32, Ljubljana
+386 (0)590 72-990
info@varniinternet.si
https://www.varniinternet.si

Blog

Uporabnikom interneta pomagamo do ključnih znanj, ki so v dobi digitalne tehnologije nujna za varno, odgovorno in učinkovito brskanje po spletu. Pridružite se nam na blogu.

Strokovna pomoč

Potrebujete pomoč? Ne oklevajte, vprašajte nas preko elektronske pošte na info@varniinternet.si ali nas pokličite na številko 0590 72-990.