Zakaj v šolskem učnem načrtu potrebujemo programiranje?

Zakaj v šolskem učnem načrtu potrebujemo programiranje?

Tehnologija je neločljivo povezana z našim vsakdanjim življenjem. Redno jo uporabljamo za vse vrste aktivnosti, od pametnega telefona, prek katerega preverjamo elektronsko pošto, do pametne ure, ki zabeleži naš napredek v telovadnici. Prisotna je tudi, ko pošljemo raketo v vesolje ali ko iščemo pravo pot po neznanem kraju.

Vsa področja industrije uporabljajo novodobno tehnologijo, zato je pomembno, da vsak od nas razume osnove, kako naprave, ki jih uporabljamo vsak dan, delujejo, četudi ne želimo vsi postati inženirji ali računalničarji.

Razprava o vključevanju programiranja v šolski kurikulum se nadaljuje. Pomemben razlog za to so prednosti, ki jih lahko začutijo tudi otroci, ki z učenjem kodiranja šele začenjajo. Učenje osnov programiranja spodbuja logično razmišljanje in pomaga razvijati spretnosti za reševanje težav.

 

"V programiranju ni prostora za čustva. Osnova programiranja je razlika med pravilnim in napačnim. Za osebna prepričanja tukaj ni prostora."

 

Vztrajnost in hladnokrvnost: Človeška komponenta

"V programiranju ni prostora za čustva. Osnova programiranja je razlika med pravilnim in napačnim. Za osebna prepričanja tukaj ni prostora," pravi Cody Swan, direktor podjetja za razvoj programske opreme Gunner Technology. Programiranje je torej odlična vaja za poučevanje vztrajnosti in natančnosti.

Ko programerji skušajo napisati kodo, ki bo dejansko naredila to, kar je njen namen, ni pomembno, kako pametni so. Pomembno je, koliko so vztrajni, strpni, kako prenašajo neuspehe in frustracije, kako pozorni so na malenkosti in kako dobre zmožnosti analiziranja imajo. Vsakič, ko njihova koda ne deluje pravilno, morajo najti rešitev problema. Swan pravi, da se to v posameznem projektu zgodi več kot le enkrat, saj je odpravljanje hroščev del programerskega dela. Učenje programiranja učence spodbuja, da so vztrajni, da preizkusijo različne možnosti rešitev problema, spodbuja jih, da ne obupajo ter da se potrudijo pri reševanju težav, ter jim privzgaja disciplino, da vztrajajo pri delu, dokler koda ne deluje, kot mora.

Logično mišljenje in posledice: Oblikovanje idej

Programski jezik je eden najbolj natančnih jezikov, kar jih poznamo. Programiranje namreč ni nič drugega kot prevajanje navodil v jezik, ki ga določena naprava razume.

"Programiranje in razvoj pismenosti se močno povezujeta, saj oba temeljita na komunikaciji z namenom deljenja idej in zagotavljanja izkušnje." Po mnenju kreativnega vodje podjetja EdTech, ki deluje tudi v izobraževalnih vodah, Michaela Cohena je največji izziv razvoja osnovne pismenosti v tem, da je pisna komunikacija kompleksna in abstraktna že v svojih najosnovnejših elementih. Prav zaradi tega ima učenje osnov programiranja v zgodnjih letih veliko dodano vrednost pri otrocih. Prav tako trdi, da med otroki in odraslimi ni veliki razlik v učenju programiranja, razen na področju kompleksnosti ustvarjene kode. Vsakemu posamezniku lahko koristita sposobnost logičnega mišljenja in spretnost reševanja problemov, ne glede na njegovo starost.

Poleg vseh omenjenih koristi lahko nekaj zagotovo in brez dvoma trdimo, da se mora vsak od nas bolj zavedati, kako deluje novodobna tehnologija, ki nas obkroža v vsakem trenutku, ne glede na to, ali imamo željo po znanju programiranja ali ne. Le na ta način lahko tehnologijo v polnosti izkoristimo in pri tem poskrbimo za svojo varnost.

Vir: Observatory

 


Dodatni nasveti in razmišljanja

Naj tudi vaši otroci preživijo čas v naši družbi in postanejo odgovorni uporabniki spleta!

V izobraževalnih doživetjih poleg digitalnih veščin razvijamo tudi sposobnosti kritičnega mišljenja, računanja, logike, organizacije, prilagajanja in družbenega življenja.

Kontaktne informacije

Cesta v Zgornji log 32, Ljubljana
+386 (0)590 72-990
info@varniinternet.si
https://www.varniinternet.si

Blog

Uporabnikom interneta pomagamo do ključnih znanj, ki so v dobi digitalne tehnologije nujna za varno, odgovorno in učinkovito brskanje po spletu. Pridružite se nam na blogu.

Strokovna pomoč

Potrebujete pomoč? Ne oklevajte, vprašajte nas preko elektronske pošte na info@varniinternet.si ali nas pokličite na številko 0590 72-990.