Nasveti za vzgojo digitalnih državljanov

Nasveti za vzgojo digitalnih državljanov

Šole se poučevanju otrok o spletnih vsebinah velikokrat izogibajo, saj gre za neznano področje, kjer meje še niso jasno določene. Tako, recimo, nimamo enoznačnega odgovora na vprašanje, ali so učitelji in učenci na Facebooku lahko prijatelji. Vsekakor pa obstajajo načini, kako lahko drobne lekcije o varnosti na spletu vključite v šolsko okolje!

Postavite zgled za primerno obnašanje
Učenci se vedno zgledujejo po odraslih, čeprav to včasih zveni skorajda kot znanstvena fantastika. Opazujejo, kako odrasli komunicirajo eden z drugim in s svetom, pogosto pa jih zmedejo mešana sporočila. Starši, ki jim ne pustijo pri mizi uporabljati pametnega telefona, sami pa počnejo prav to, zagotovo pošiljajo napačno sporočilo. Enako velja za učitelja, ki med prireditvijo brska po tabličnem računalniku in niza nizke ravni razprav ter sovražni govor na različnih spletnih forumih.

Če ste pedagoški delavec, ki uporablja Twitter, lahko učencem postavite zgled. Ne razlagajte, da morajo na spletu biti spoštljivi in previdni, temveč to nakažite z zgledom. Naj jim vaš dokaže, da so spletne skupnosti lahko vir znanja in pozitivnih sprememb.

Pogovorite se o spletnem bontonu
Vaši učenci na spletu preživijo del vsakega dneva, velikokrat povsem brez starševskega nadzora. Novinarka Shawn McCusker poudarja, da so skozi celotno zgodovino inovatorji bili tisti, ki so hitro osvojili nove tehnologije komuniciranja. Družbeni mediji so, verjeli ali ne, telefon svojega časa, zato jim namenite prosto uro, uro nadomeščanja ali razredno uro. Primere, s katerimi lahko začnete razpravo, je lahko najti. Kadar vaši učenci omenijo družbene medije, jih povprašajte, kaj jih najbolj moti oziroma kaj bi na njih spremenili. Bodite iskreni, ne obsojajte in osredotočajte se na pozitivne strani tehnologije. Če se vam zdi, da so učenci pri razpravi preveč zadržani, kot primer uporabite katero od znanih osebnosti, za katero je znano, da na spletu deli preveč podrobnosi iz svojega življenja. Nato se pogovorite o posledicah, ki jih takšno obnašanje prinese. Spregovorite o pozitivnih spremembah, ki jih lahko prinese splet. Vprašajte učence, kaj jim je na spletu najbolj všeč, kaj jim je spremenilo življenje, in spodbujajte tovrstne aktivnosti.

Vključite družbene medije v predavanja
Dobra ideja je tudi, da družbene medije vključite v učne ure. Tako lahko spodbujate aktivno državljanstvo, spodbudite razpravo in ponudite učencem varno okolje za učenje ter možnosti, da se v varnem okolju naučijo pravil spletne varnosti. Lahko, denimo, skupaj z učenci ustvarite blog o določeni tematiki; to vam ponujata tudi spletni strani Edublogs in KidBlog, ki vam hkrati omogočata tudi omejitev občinstva zgolj na vaše učence

 


Dodatni nasveti in razmišljanja

Naj tudi vaši otroci preživijo čas v naši družbi in postanejo odgovorni uporabniki spleta!

V izobraževalnih doživetjih poleg digitalnih veščin razvijamo tudi sposobnosti kritičnega mišljenja, računanja, logike, organizacije, prilagajanja in družbenega življenja.

Kontaktne informacije

Cesta v Zgornji log 32, Ljubljana
+386 (0)590 72-990
info@varniinternet.si
https://www.varniinternet.si

Blog

Uporabnikom interneta pomagamo do ključnih znanj, ki so v dobi digitalne tehnologije nujna za varno, odgovorno in učinkovito brskanje po spletu. Pridružite se nam na blogu.

Strokovna pomoč

Potrebujete pomoč? Ne oklevajte, vprašajte nas preko elektronske pošte na info@varniinternet.si ali nas pokličite na številko 0590 72-990.