Pametnejši od pametnega telefona

Pametnejši od pametnega telefona

Njihova prednost je vsekakor ta, da so z nami praktično povsod, kar pomeni, da imamo dostop do interneta vedno na dosegu roke. Hkrati pa je to lahko tudi njihova slabost. Poglejmo, na kaj moramo biti pazljivi, ko na splet dostopamo s pametnimi telefoni. 

Najbolj pazljivi moramo biti na:

Posodabljanje operacijskega sistema je pomembno, ker imajo najnovejše različice operacijskih sistemov tudi varnostne izboljšave.
Uporaba aplikacij
Ne glede na to, kateri pametni telefon imate, imate na voljo neznansko veliko število aplikacij, ki jih lahko uporabljate. Nekatere so brezplačne, druge so plačljive. Pri izbiri je potrebno biti pozoren na to, ali gre za uradne aplikacije, predvsem če gre za aplikacije, ki omogočajo spletno nakupovanje. Najbolje je, da preverite ocene in mnenja o želeni aplikaciji, preden jo namestite na svoj pametni telefon.

Prav tako pa moramo biti pozorni na:

Brezžična povezava
Funkcija za avtomatsko povezovanje na odprte brezžične povezave se zdi zelo mamljiva, lahko pa je tudi nevarna. Ko na splet dostopamo preko takšne povezave, lahko hekerji s svojo opremo pokukajo v naše telefone in z njih ukradejo občutljive informacije.
Bluetooth povezava 
Kadar je ne potrebujemo, je bolje, da bluetooth povezavo izklopimo. Nevarnost pri bluetooth povezavi je podobna nevarnosti, ki smo ji izpostavljeni pri brezžičnih povezavah, s to razliko, da mora biti oseba, ki lahko vdre v naš telefon, od nas oddaljena le nekaj metrov. Bluetooth povezavo je zato še posebno pametno izklopiti, če smo v gneči, obdani z velikim številom ljudi.
Izpisovanje iz osebnih računov
Pametni telefon je torej mali računalnik iz našega žepa ali torbice. Ker vsebuje veliko število osebnih podatkov, je zelo mamljiva tarča za tatove. V primeru, da bi vam vaš telefon ukradli, si verjetno ne bi želeli, da nepridipravi prebirajo vašo pošto, kaj šele nakupujejo ali plačujejo preko vaših aplikacij. Izpisovanje iz računov je sicer res zamudno, a v primeru kraje telefona, boste veseli, da ste to storili.
Geolociranje (Geotagging)
Aplikacije, ki jih uporabljamo na pametnih telefonih, nas vedno vprašajo, če lahko uporabijo našo trenutno lokacijo. Za večino aplikacij ta funkcija ni relevantna, saj niso odvisne od naše trenutne lokacije, zato je v takšnih primerih bolje, če jo odklonimo. Nenazadnje res ni potrebno, da vsi naši prijatelji vedno vedo, kje se nahajamo.

 


Dodatni nasveti in razmišljanja

Naj tudi vaši otroci preživijo čas v naši družbi in postanejo odgovorni uporabniki spleta!

V izobraževalnih doživetjih poleg digitalnih veščin razvijamo tudi sposobnosti kritičnega mišljenja, računanja, logike, organizacije, prilagajanja in družbenega življenja.

Kontaktne informacije

Cesta v Zgornji log 32, Ljubljana
+386 (0)590 72-990
info@varniinternet.si
https://www.varniinternet.si

Blog

Uporabnikom interneta pomagamo do ključnih znanj, ki so v dobi digitalne tehnologije nujna za varno, odgovorno in učinkovito brskanje po spletu. Pridružite se nam na blogu.

Strokovna pomoč

Potrebujete pomoč? Ne oklevajte, vprašajte nas preko elektronske pošte na info@varniinternet.si ali nas pokličite na številko 0590 72-990.