Počitnikovanje v digitalni dobi

Počitnikovanje v digitalni dobi

Počitnice so čas, ko odklopimo vsakdanje življenje. To pa ne velja tudi za naše virtualne osebnosti, ki v večini primerov ostajajo trdno zasidrane v vsakodnevno rutino pošiljanja elektronskih sporočil, komunikacije na družbenih omrežjih ter telefonu.

Ne postanite najboljši prijatelj hekerjev
Če vam nakup mobilne kartice v tuji državi ne diši, morate pri uporabi javnih spletnih povezav biti zelo previdni. Poročilo varnostnega podjetja Norton je razkrilo, da kar dve tretjini odraslih uporabljata nezavarovane spletne povezave, ki hekerjem omogočata dostop do njihovega računalnika. Med uporabo javnih povezav nikoli ne uporabljajte svoje spletne banke!

Previdno na družbenih omrežjih
Pozorni bodite tudi na družbenih omrežjih. Vaše slike z morja bodo morda razveselile vaše prijatelje in sorodnike, pa tudi vlomilce, ki skrbno spremljajo, kateri domovi so trenutno prazni. Če se deljenju dopustniških fotografij res ne morete odreči, omejite občinstvo zgolj na svoje prijatelje – seveda tiste, ki jih poznate tudi v živo.

Vendar pa previdnost ni odveč. Na počitnicah lahko precej lažje kot ponavadi postanemo tarča tatov identitete. Kraja identitete je resen zločin, ki lahko vpliva tudi na življenje vaših otrok in ima dolgoročne negativne posledice. Že ukradena kartica ali vozniško dovoljenje lahko nepridiprave opremita z dovolj podatki za krajo identitete – vendar se velikokrat zgodi, da  ljudje več tednov ne ugotovijo, da jim je nekdo ukradel identiteto. Zato razmislite o spodnjih nasvetih in pri spletni varnosti ne popustite niti na počitnicah! 

Varni URL-ji
Preden na svojem prenosnem računalniku ali mobilni napravi z navdušenjem kliknete na povezavo, se prepričajte, ali stran ni škodljiva. Svoje priljubljene strani shranjujte v zaznamkih, da se ne boste ušteli pri tipkanju.

Varujte račun na družbenih omrežjih
Pri svojem spletnem dnevniku ter računih na Facebooku in Twitterju vedno uporabljajte najvišjo možno raven zasebnosti. Tako boste najlažje preprečili, da bi zasebne informacije ali fotografije našle svojo pot na svetovni splet. 

Zaščitite svoje mobilne naprave!
Izguba tablice ali pametnega telefona je v današnjem času enako pomembna kot izguba denarnice. Gesla zaščitite s šifriranjem, uporabljajte močna gesla in ne pozabite na protivirusno zaščito! 

Zaščitite se pred skimmingom
Med svojim potovanjem boste najverjetneje uporabljali lokalne bankomate. Tudi tu ne pozabite na previdnost: večkrat se je že zgodilo, da so lopovi lažne avtomate namestili v območja z veliko koncentracijo turistov. Ko vnašate geslo PIN, z eno roko zakrijte svoje gibe.

Tehnologija je izjemno orodje, ki pomaga razširjati meje našega sveta in nas povezuje z našimi bližnjimi. Če boste razumeli nevarnosti, ki vam grozijo pri njeni uporabi, se boste lahko učinkoviteje zaščitili, vaša uporabniška izkušnja pa bo boljša.

 


Dodatni nasveti in razmišljanja

Naj tudi vaši otroci preživijo čas v naši družbi in postanejo odgovorni uporabniki spleta!

V izobraževalnih doživetjih poleg digitalnih veščin razvijamo tudi sposobnosti kritičnega mišljenja, računanja, logike, organizacije, prilagajanja in družbenega življenja.

Kontaktne informacije

Cesta v Zgornji log 32, Ljubljana
+386 (0)590 72-990
info@varniinternet.si
https://www.varniinternet.si

Blog

Uporabnikom interneta pomagamo do ključnih znanj, ki so v dobi digitalne tehnologije nujna za varno, odgovorno in učinkovito brskanje po spletu. Pridružite se nam na blogu.

Strokovna pomoč

Potrebujete pomoč? Ne oklevajte, vprašajte nas preko elektronske pošte na info@varniinternet.si ali nas pokličite na številko 0590 72-990.