Vaš najstnik, mojster spletnega zavajanja

Vaš najstnik, mojster spletnega zavajanja

Ali svojega najstnika kdaj opozorite, da mora na spletu ravnati previdno? Raziskava, ki jo je objavilo podjetje McAffe, je pokazala, da je 71 odstotkov staršev mnenje, da so se z otrokom pogovorili o spletni varnosti. Z njimi se strinja manj kot 45 odstotkov otrok. »Naši mladi se na spletu zapletajo v različna nevarna vedenja in ne razumejo, kakšen vpliv lahko ima nepremišljenost na njihovo življenje,« je izjavila Michelle Dennedy, ki je pri McAfeeju odgovorna za zasebnost.

Otroci in najstniki morda menijo, da se o spletni varnosti in zasebnosti z njimi niste pogovorili, vendar pa dobro vedo, kako zakriti sledi. 58 odstotkov zna svoje spletne aktivnosti prikriti pred svojimi starši, 25 pa jih redno briše zgodovino svojih brskanj. Kaj točno pa otroci in najstniki skrivajo pred svojimi starši? 57 odstotkov najstnikov od trinajstega leta naprej brska po vsebinah, povezanih s spolnostjo, večino ostalega časa pa preživijo na družbenih omrežjih. 86 odstotkov jih uporablja Facebook, Twitter 59, Instagram 46, popularni pa so tudi Pinterest, Tumblr in Snapchat. Zaskrbljujoča večina vprašanih otrok je menila, da je varno, če v družbenih omrežjih objavijo svoj elektronski naslov in druge osebne podatke.

Večina staršev prav tako verjame, da njihov otrok dnevno na spletu preživi uro ali dve, čeprav številke kažejo, da jim svetovni splet vzame kar pet do šest ur na dan. 62 odstotkov staršev je prav tako menilo, da njihov otrok na spletu ne more zaiti v težave. Pa resnica? 48 odstotkov otrok priznava, da so si na spletu ogledovali vsebino, ki jim je starši ne bi dovolili, petina pa jih za prikrivanje svojih spletnih navad uporablja mobilne telefone. Skoraj 50 odstotkov bi svoje spletne navade spremenilo, če bi vedeli, da jim starši lahko sledijo.

"Ni presenetljivo, da najstniki svoje upornišvo izživljajo tudi na spletu in skrivajo svoje aktivnosti pred starši. Veliko bolj zaskrbljujoče je, v kakšne dejavnosti se na spletu spuščajo in kako mladi so. Starši morajo nujno postati bolj osveščeni in spoznati svet sodobne tehnologije,« je izjavila Deneddyjeva.

Vir: austin.culturemap.com

 


Dodatni nasveti in razmišljanja

Naj tudi vaši otroci preživijo čas v naši družbi in postanejo odgovorni uporabniki spleta!

V izobraževalnih doživetjih poleg digitalnih veščin razvijamo tudi sposobnosti kritičnega mišljenja, računanja, logike, organizacije, prilagajanja in družbenega življenja.

Kontaktne informacije

Cesta v Zgornji log 32, Ljubljana
+386 (0)590 72-990
info@varniinternet.si
https://www.varniinternet.si

Blog

Uporabnikom interneta pomagamo do ključnih znanj, ki so v dobi digitalne tehnologije nujna za varno, odgovorno in učinkovito brskanje po spletu. Pridružite se nam na blogu.

Strokovna pomoč

Potrebujete pomoč? Ne oklevajte, vprašajte nas preko elektronske pošte na info@varniinternet.si ali nas pokličite na številko 0590 72-990.