Kaj naj bi starši vedeli o Instagramu

Kaj naj bi starši vedeli o Instagramu

Kot uporabnik Instagrama lahko sledite drugim ljudem in njihovim objavam, enako pa velja tudi za njih. Če neki osebi »sledite«, vam to omogoča, da označite, da vam je fotografija všeč ali pa da pustite svoj komentar. Kot starš se morate zavedati, da Instagram zahteva, da so njegovi uporabniki stari vsaj 13 let. Enako zahtevajte tudi od svojih otrok. Prav tako dajte otrokom jasno vedeti, da bodo račun morali ukiniti, če bodo prekršili katero od vaših pravil.

Osnovna pravila pri vstopu v Instagram
  • Sledi samo ljudem, ki jih poznaš tudi osebno;
  • Na Instagramu nikoli ne izdaj, kje živiš in kam hodiš v šolo. Ne označuj svoje lokacije blizu doma in šole. To storiš tako, da izključiš možnost, ki drugim uporabnikom omogoča, da natančno vidijo, kje je bila posneta objavljena foografija;
  • Nikoli ne objavi fotografije, za katero nočeš, da bi jo videli tvoji starši, stari starši, učitelji. Fotografije ti lahko kdo ukrade in povzroči, da bodo zaokrožile po svetovnem spletu v le nekaj sekundah;
  • Do drugih se obnašaj tako, kot si želiš, da bi se oni do tebe. Preden kaj objaviš, razmisli, ali je je tvoj komentar resničen, ali z njim komu pomagaš, ali je nujno, da komentiraš, in ali je prijazen;
  • Ne objavljaj fotografij drugih ljudi brez njihovega dovoljenja in jih na fotografijah ne označuj.

Primeri dobre prakse - za starše

Dobra ideja je tudi, da vaš otrok svoj račun skrije pred spletno javnostjo. V nasprotnem primeru jih bo avtomatično lahko videl vsakdo, ki ima na Instagramu račun (podatki za junij 2016 - 500 milijonov uporabnikov). Če se odločite za zaseben račun, bo moral vsak, ki si bo želel videti fotografije vašega otroka, poslati prošnjo.

Dobra ideja je, da se Instagram z otrokom učita uporabljati skupaj. Preglejta posamezno nastavitev in se naučita, kaj pomeni. Instagram vam, denimo omogoča, da določenega uporabnika blokirate, ne da bi ta za to kadarkoli izvedel.

Kaj naj počnem na Instagramu?

Kot starš otroka, ki uporablja Instagram, imate tri (3) osnovne naloge:

  • vpišite se med sledilce računa svojega otroka;
  • občasno preglejte njegove fotografije in pohvalite tiste, ki so vam najbolj všeč;
  • preverjajte, koliko sledilcev ima vaš otrok, ali vse pozna in na kakšen način komentirajo njegove fotografije;
O Instagramu se z otrokom pogovarjajte na sproščen način. Samo tako vam bo vaš otrok zaupal in se v primeru težav na vas tudi obrnil.

Vir: mediasmarts.ca

 


Dodatni nasveti in razmišljanja

Naj tudi vaši otroci preživijo čas v naši družbi in postanejo odgovorni uporabniki spleta!

V izobraževalnih doživetjih poleg digitalnih veščin razvijamo tudi sposobnosti kritičnega mišljenja, računanja, logike, organizacije, prilagajanja in družbenega življenja.

Kontaktne informacije

Cesta v Zgornji log 32, Ljubljana
+386 (0)590 72-990
info@varniinternet.si
https://www.varniinternet.si

Blog

Uporabnikom interneta pomagamo do ključnih znanj, ki so v dobi digitalne tehnologije nujna za varno, odgovorno in učinkovito brskanje po spletu. Pridružite se nam na blogu.

Strokovna pomoč

Potrebujete pomoč? Ne oklevajte, vprašajte nas preko elektronske pošte na info@varniinternet.si ali nas pokličite na številko 0590 72-990.