Učna ura o digitalnih odtisih

Učna ura o digitalnih odtisih

Vse, kar počnete na spletu, lahko postane del neomejenega digitalnega arhiva, ki še zdaleč ni dostopen samo vam. Upravljanje z digitalnimi identitetami je postalo tako kompleksno, da potrebujejo pomoč celo odrasli – kaj šele vaši otroci. V svetu, kjer je meja med virtualnim in realnim vsak dan bolj nejasna, je ključnega pomena, da znajo otroci in najstniki svojo zasebnost varovati ves čas.

Kaj je digitalni odtis?

Na začetku otroke vprašajte, kaj si predstavljajo pod izrazom digitalni odtis in kaj vse po njihovem mnenju ta vsebuje. Po kratki razpravi, kjer boste povzeli njihove ključne ugotovitve, jim razložite, da je ta zbirka vseh sledi, ki jih puščate med uporabo katerekoli elektronske naprave. Del vsebine digitalnega odtisa aktivno prispevamo sami, in sicer z izpolnjevanjem različnih spletnih profilov, denimo na Facebooku, Instagramu, Snapchatu ipd...

Drugi del je pasivna vsebina, kamor spadajo piškotki različnih spletnih strani, ki jih obiskujete, ter podatki, ki jih različni proizvajalci zbirajo o vaših napravah. Zbirka vseh teh podatkov, s pomočjo katere si lahko kdo ustvari sliko o vas in vaših navadah, se imenuje digitalni odtis.

Čas za vprašanja

Zdaj je čas, da otrokom postavitve tri vprašanja:

  • Kaj vse lahko na spletu izvem o tebi?
  • Kje vse puščaš digitalne odtise?
  • Ali na spletu počneš kaj takšnega, česar starši ali jaz ne smem izvedeti?
Za varovanje zasebnosti in vzdrževanje pozitivne spletne podobe naj vaši otroci upoštevajo naslednje nasvete:
  • Nikoli ne objavi ničesar, kar bi te kadarkoli lahko osramotilo;
  • Previdno s fotografijami, zlasti tistimi, ki so vidne vsem uporabnikom spleta;
  • Preveri svoje nastavitve zasebnosti in jih uredi tako, da bodo zasebne podatke vedeli le tvoji resnični prijatelji
  • Nikoli ne objavi naslova, telefonske številke, bančnega računa svojih staršev in svojih gesel – niti v zasebnih sporočilih ne. Vedno se lahko najde kdo, ki lahko vdre v tvoj profil
  • Ne objavljaj žaljive vsebine, ne izsiljuj in drugim ne povzročaj ničesar slabega. Zapomni si, da informacij, ki jih objaviš na spletu, ne moreš nikoli v celoti izbrisati. Tudi če jih izbrišeš, ostanejo v spletnih arhivih, prav tako pa nikoli ne moreš vedeti, kdo jih je do takrat že shranil

Družbeni mediji so eni od glavnih virov digitalnih odtisov. Ustvarijo si naj varne profile na različnih spletnih straneh, namenjenih deljenju informacij.

Vir: educatorstechnology.com

 


Dodatni nasveti in razmišljanja

Naj tudi vaši otroci preživijo čas v naši družbi in postanejo odgovorni uporabniki spleta!

V izobraževalnih doživetjih poleg digitalnih veščin razvijamo tudi sposobnosti kritičnega mišljenja, računanja, logike, organizacije, prilagajanja in družbenega življenja.

Kontaktne informacije

Cesta v Zgornji log 32, Ljubljana
+386 (0)590 72-990
info@varniinternet.si
https://www.varniinternet.si

Blog

Uporabnikom interneta pomagamo do ključnih znanj, ki so v dobi digitalne tehnologije nujna za varno, odgovorno in učinkovito brskanje po spletu. Pridružite se nam na blogu.

Strokovna pomoč

Potrebujete pomoč? Ne oklevajte, vprašajte nas preko elektronske pošte na info@varniinternet.si ali nas pokličite na številko 0590 72-990.