Poceni rešitve za varovanje podatkov na poslovnih poteh

Poceni rešitve za varovanje podatkov na poslovnih poteh

Polne zasebnih podatkov in poslovnih skrivnosti pa postajajo naše priljubljene naprave tudi lahek plen za nepridiprave. Pri tem pa sploh ni nujno, da vam napravo tudi fizično odtujijo: kraja se je danes preselila na brezžične povezave in zlonamerne programe.

Za digitalno varnost na poti si velja zapomniti spodnje tri nasvete

Zavarujte napravo

Izguba podatkov in kraja sta največji nevarnosti, ki na vas prežita na poslovni poti. Za zavarovanje informacij uporabite osebno identifikacijsko številko, razmislite pa tudi o programski opremi, ki vam pomaga informacije ponovni najti – ali jih za vedno izbrisati, če menite, da je naprava prišla v napačne roke. Če ste povezani na svetovni splet, vam tovrstna programska oprema lahko pomaga najti lokacijo vaše naprave na računalniku, poslati sporočilo osebi, ki jo ima trenutno, in izbrisati vse zasebne podatke. Priporočljivo je tudi, da podatke na svojem prenosniku zaščitite s programsko opremo, ki omogoča popolno šifriranje. To pomeni, da nepooblaščene osebe ne morejo dostopati do nobene od vaših datotek.

Razmislite tudi o tehnološko manj zahtevnih rešitvah. Naprave shranjujte v sefih ali se odločite za ključavnico za prenosnik, na voljo pa so tudi ekrani, ki vam blokirajo pogled na ekran vašim sopotnikom na vlaku, v restavracijah in letaliških čakalnicah.

Previdno z odprto spletno povezavo

Možnost, da se lahko brezplačno povežete na brezžični internet, je zelo mamljiva. Vendar previdno: takrat ne upravljajte z zasebnimi informacijami, ki lahko mimogrede postanejo tarča radovednežev ali še bolj radovednih zlonamernih programov. Prav tako se pazite hekerjev, ki vam navidezno nudijo možnost brezplačnega »surfanja«, v resnici pa vas ukanijo, da se povežete na njegov osebni računalnik. Izogibajte se dostopanja do spletnih strani, ki ne šifrirajo prenosa podatkov. To lahko preverite tako, da pogledate spletni naslov, na katerem ste. Ali vsebuje črke HTTPS? Če med potovanjem uporabljate z veliko količino zaupnih podatkov, uporabite programsko opremo VPN.

Izogibajte se javnih računalnikov v hotelih in hotelskih barih

Javni računalniki večinoma niso deležni rednega servisa in posodabljanja, zato je nevarnost, da boste naleteli na zlonamerno programsko opremo, precej velika. Med tovrstno opremo spadajo tudi »keyloggers«, programi, ki zbirajo podatke o tem, na katero tipko ste pritisnili, ko ste vtipkali svoje geslo, uporabniško ime in druge pomembne podatke.

Pred uporabo javnega računalnika se obvezno posvetujte z osebo, ki je zadolžena za to področje. Povprašajte, katere varnostne ukrepe uporabljajo. Boljši hoteli in kafiči za surfanje po spletu redno posodabljajo svoje naprave ter za vsako stranko »počistijo« računalnik. Preverite tudi, ali uporabljate varnostne programe, ki jih označujejo ikone na dnu namizja.

V vsakem primeru pa je izjemno priporočljivo, da se na javnih računalnikih izogibate uporabi spletnega bančništva in nakupovanja, spletne pošte ter družbenih omrežij, kot je denimo Facebook.

Da povzamemo: najhitrejša pot do digitalne varnosti je sestavljena iz dobro vzdrževane naprave, spletne povezave, ki ji lahko zaupate, ter šifrirne tehnologije, kjer je ta mogoča. 

 


Dodatni nasveti in razmišljanja

Naj tudi vaši otroci preživijo čas v naši družbi in postanejo odgovorni uporabniki spleta!

V izobraževalnih doživetjih poleg digitalnih veščin razvijamo tudi sposobnosti kritičnega mišljenja, računanja, logike, organizacije, prilagajanja in družbenega življenja.

Kontaktne informacije

Cesta v Zgornji log 32, Ljubljana
+386 (0)590 72-990
info@varniinternet.si
https://www.varniinternet.si

Blog

Uporabnikom interneta pomagamo do ključnih znanj, ki so v dobi digitalne tehnologije nujna za varno, odgovorno in učinkovito brskanje po spletu. Pridružite se nam na blogu.

Strokovna pomoč

Potrebujete pomoč? Ne oklevajte, vprašajte nas preko elektronske pošte na info@varniinternet.si ali nas pokličite na številko 0590 72-990.