Starši preveč zaupajo vase!

Starši preveč zaupajo vase!

"Med tem, kako starši ocenjujejo svojo sposobnost zaščititi svoje otroke pred nevarnostmi na spletu in tem, kaj dejansko zmorejo, je velik razkorak," pravi Phippen. "Starši se z otroki premalo pogovarjajo, zato nas čaka še veliko dela. Prav tako tovrstnih znanj ne nudijo šole."

Strokovnjaki za spletno varnost ocenjuje, da kar 95 odstotkov staršev meni, da bi teme o spletni varnosti morale biti uvrščene tudi na šolske urnike. "Večina staršev pa ne ve, da so njihovi otroci že bili tarče spletnega nasilništva ali da so sodelovali v sekstingu. Obe našteti dejavnosti sta eni od najpogostejših nevarnosti, ki na otroke in najstnike prežijo na spletu."

Kaj naj storimo sedaj? Pomembno je, da se tako doma kot v šolah začnemo čimveč pogovarjati. Zgolj prepoved obiskovanja določenih spletnih strani ne bo prinesla rezultatov. Zavedajte se, da otrok na spletu ne ogrožajo najbolj razni starejši zlikovci in nadlegovalci, temveč so največja grožnja - njihovi sovrstniki. S tem, da jim prepovedujemo obisk spleta, jih pred ničemer ne bomo obvarovali. Veliko bolj pomembno je zato izobraževanje. Da bi ga pravilno izvajali, pa moramo biti opremljeni s sodobnim in uporabnim znanjem. Phippen predlaga, da bo otrokom v tretjem razredu osnovne šole dali nalogo, naj pišejo blog. Ob tem pa bi jih učili, da je vsaka objava na spletu namenjena javnosti, ter kako lahko ohranjajo svojo zasebnost.

Študija, ki sta jo izvedla podjetje AVG in Univerza v Plymouthu, je pokazala, da kar 92 % staršev verjame, da o varnosti na spletu NE ve dovolj, da lahko o tem predava svojim otrokom.

Starši pogosto mislijo, da sta opozarjanje in prepoved določenih spletnih strani najboljša recepta za zaščito njihovih otrok. V resnici pa ne gre za zaščito, temveč za to, da otroka vzgojimo v odgovornega uporabnika spleta. To lahko storimo le tako, da splet tudi sami dobro spoznamo in se naučimo uporabljati sodobne tehnologije ter znanje prenesemo na svoje potomce. Poskusite! Nečesa novega se ne bodo naučili le vaši otroci, temveč tudi vi sami. To pa je vedno priporočljivo, kajne?

Vir: thethinkingstick.com

 


Dodatni nasveti in razmišljanja

Naj tudi vaši otroci preživijo čas v naši družbi in postanejo odgovorni uporabniki spleta!

V izobraževalnih doživetjih poleg digitalnih veščin razvijamo tudi sposobnosti kritičnega mišljenja, računanja, logike, organizacije, prilagajanja in družbenega življenja.

Kontaktne informacije

Cesta v Zgornji log 32, Ljubljana
+386 (0)590 72-990
info@varniinternet.si
https://www.varniinternet.si

Blog

Uporabnikom interneta pomagamo do ključnih znanj, ki so v dobi digitalne tehnologije nujna za varno, odgovorno in učinkovito brskanje po spletu. Pridružite se nam na blogu.

Strokovna pomoč

Potrebujete pomoč? Ne oklevajte, vprašajte nas preko elektronske pošte na info@varniinternet.si ali nas pokličite na številko 0590 72-990.