Otroci morajo nastavitve zasebnosti razumeti

Otroci morajo nastavitve zasebnosti razumeti

Naloga sodobnih staršev je, da otroke vodijo po varnih poteh interneta in jih naučijo, kako se izogniti sumljivim neznancem - enako kot to počnete med učenjem varnosti v prometu.

Kako naj začnem pogovor?

Pomembno je, da vaši otroci čutijo, da jih spoštujete. Ne norčujte se iz spletnih strani, ki so jim pri srcu, in o njih ne govorite omalovažujoče! Razumeti morate, da so družbena omrežja za vašega otroka vir zabave. Otroku povejte, da ste tudi vi veseli, da lahko z njihovo pomočjo ohranjate stik z nekdanjimi sošolci in ostalimi znanci. Tako boste utrli pot empatičnemu pogovoru. Nadaljujte tako, da z otrokom govorite o lastnem otroštvu. Ne pridigajte in priznajte, da ste tudi sami kdaj prekršili pravila! Pustite otroku dovolj časa, da reagira na vaše besede in vas tudi sam kaj vpraša, čeprav tega od vas morda ni navajen.

Spregovorite o tem, da lahko nekdo fotografije razume v drugačnem kontekstu ali jo predstavi v takšni luči, ki vašemu otroku škoduje. Otroku razložite pomen intime in tega, da ni nujno, da svoja čustva deli s celim svetom.

"Za vedno" je relativna kategorija
Otroci in najstniki pomena fraze "za vedno" ne razumejo povsem. Večina si niti ne more predstavljati, da bodo nekoč dopolnili 30 let! Ko jim rečete, da bodo njihove objave na spletu ostale za vedno, jih to ne gane preveč.

Namesto tega jim posledice poskusite pojasniti na kratkoročnih primerih. Je najboljša prijateljica zdaj smrtna sovražnica? Nekdanji fant oseba, ki se je ne omenja? Spomnite jih na vse nepremišljene izjave, ki jih sedaj obžalujejo in jim razložite, da ima na spletu njihova nepremišljenost lahko resne posledice.

Čeprav se svet spreminja, zakonitosti, po katerih deluje, ostajajo enake. Prijatelji imajo na vašega otroka velik vpliv, zato s tovrstnim pogovorom ne odlašajte!

Vir: suescheffblog.com

 


Dodatni nasveti in razmišljanja

Naj tudi vaši otroci preživijo čas v naši družbi in postanejo odgovorni uporabniki spleta!

V izobraževalnih doživetjih poleg digitalnih veščin razvijamo tudi sposobnosti kritičnega mišljenja, računanja, logike, organizacije, prilagajanja in družbenega življenja.

Kontaktne informacije

Cesta v Zgornji log 32, Ljubljana
+386 (0)590 72-990
info@varniinternet.si
https://www.varniinternet.si

Blog

Uporabnikom interneta pomagamo do ključnih znanj, ki so v dobi digitalne tehnologije nujna za varno, odgovorno in učinkovito brskanje po spletu. Pridružite se nam na blogu.

Strokovna pomoč

Potrebujete pomoč? Ne oklevajte, vprašajte nas preko elektronske pošte na info@varniinternet.si ali nas pokličite na številko 0590 72-990.