Osveščena uporaba spleta in družbena omrežja

Varna in odgovorna uporaba spleta

Občutki anonimnosti, svobode, nedotakljivosti in vsemogočnosti, ki jih mladim daje internet, povzročajo, da najstniki preizkušajo meje spodobnega, dovoljenega in varnega ter jih žal pogosto tudi prestopijo. V izobraževalnem doživetju jih bomo seznanili z osnovami spleta in jih podučili o morebitnih nevarnostih, ki nanje prežijo ob prekomerni uporabi interneta, nepazljivem razkrivanju osebnih podatkov in deljenju zasebnosti s širnim svetom.

Digitalne veščine

IKT kompetence, ki pokrivajo podteme, kot so: kraja identitete, zloraba osebnih podatkov, neprimerne vsebine.

Pravila vedenja

Učenci spoznajo pravila spletnega bontona s praktičnimi primeri sovražnega govora.

Poskrbimo za varnost

Potrebna previdnost na družbenih omrežjih (Snapchat, Instagram, Facebook) s praktičnimi primeri.

Naročilo izobraževalnega programa

100% garancija na opravljene storitve!

Učenci v programu razvijajo naslednje veščine

Menimo, da so to temeljna znanja in spretnosti, ki jih otroci potrebujejo za
učinkovito, varno in odgovorno uporabo digitalnih medijev in tehnologije.

 • 21% Digitalna empatija
 • 71% Digitalne sledi
 • 85% Kritično razmišljanje
 • 78% Digitalna zasebnost
 • 62% Spletna varnost
 • 31% Spletno nasilje
 • 53% Prekomerna uporaba
 • 89% Digitalno državljanstvo

Mnenja slušateljev izbranega programa

Dodatne informacije o programu

 

 

Slušateljem predstavimo prednosti in slabosti povezave mobilnega telefona v splet. Glavni poudarek je na neustrezni uporabi mobilnih naprav (ne upravičena fotografiranja drugih oseb, snemanje video posnetkov, posmehovanja in šikaniranja posameznikov, skupin ipd.) in ostalih nevarnostih, ki posledično vodijo v spletno nasilje. Prav tako se lahko zgodi, da si na svoj mobilni telefon namestijo aplikacijo, ki lahko zlorabi njihove osebne podatke. Slušateljem prikažemo tipične napake in konkretne primere. Pokazali bomo tudi nevarnost povezano s geografskim označevanjem (Geo tagging), ki ga omogočajo mobilni telefoni. Pokazali jim bomo, kako zaščitijo svoje podatke na mobilnem telefonu ter na kaj morajo biti pozorni (brezžična omrežja, nameščanje aplikacij,..).

 

Cilj predavanja je seznaniti najstnike z nevarnostmi, ki jih prinaša neodgovorna raba spleta na mobilnih napravah ter jih opremiti s praktičnim znanjem o preprečevanju tovrstnega načina zlorab. Slušatelje želimo osvestiti o nevarnostih, ki so povezane z uporabo pametnega mobilnika, ki omogoča povezavo na splet. Želimo jih predstaviti konkretne primere, ki so bili posledica nepravilne in neosveščene uporabe interneta na mobilnem telefonu ter jim svetovati, kako naj sebe in svoje bližnje zaščitijo pred nevarnostmi, ki lahko ogrozijo nas in naše osebne podatke na mobilnem telefonu.

 • Nezavedanje in nesmiselno podajanje osebnih informacij preko mobilnika na splet in njihove posledice;
 • Nevarnosti geografskega označevanja ali na kaj moramo biti pozorni ko objavljamo fotografije na družbenih omrežjih;
 • Zlata pravila pri uporabi mobilnikov.

 

Garancija z odstopom od pogodbe: Če bi se zgodilo, da obljubljenega v ponudbi ne bi v celoti izpolnili in nam to v treh (3) dneh po izvedbi programa ustrezno pisno obrazložite, vam izvedenega programa ne zaračunamo.

Garancija s ponovno izvedbo: Če menite, da niste izvedeli dovolj in nam to sporočite, se lahko, po razgovoru z našim svetovalcem, v roku treh mesecev po opravljeni storitvi, ponovno brezplačno izvede program.

Brezplačna telefonska pomoč: Vsi udeleženci programa imajo možnost brezplačne telefonske pomoči na telefonski številki 0590 72-990 v roku enega (1) meseca po izvedbi. Pomoč omogoča hitre rešitve konkretnih problemov.

 

Tilen Dominko

S svojimi dolgoletnimi izkušnjami iz poslovnega sveta računalništva (20 let), kot predavatelj prenaša izkušnje, ki jih je pridobil pri svojem delu na otroke, mladostnike, njihove starše, pedagoške delavce ter ostale uporabnike spleta. Slušateljem na preprost in poljuden način pojasni in prikaže nevarnosti in grožnje, ki jim pretijo ko uporabljajo računalnik ali mobilne naprave. Z gotovostjo trdim, da je človek kljub vsej tehnološki premetenosti in zaščitnim ukrepom še vedno najšibkejši člen in da je le ozaveščeni uporabnik tudi zaščiten.

 

 

Za korektno izvedbo izobraževalnega programa potrebujemo naslednjo opremo:

 • Projektor in tablo oz. platno;
 • Računalnik - priporočeno vsaj 2Gb RAM-a;
 • Dostop do spleta (žična povezava), Facebook-a in drugih družbenih omrežij;
 • Zvočniki ter možnost priključka USB ključka.

 

Trajanje programa

90 min.

Starostno obdobje

12-15 let.

Zadovoljstvo uporabnikov

>89% odlično

Garancija

100% garancija na opravljene storitve.

 


Drugi izobraževalni programi za najstnike

Naj tudi vaši učenci preživijo čas v naši družbi in postanejo odgovorni uporabniki spleta!

V programu bomo poleg digitalnih veščin razvijali tudi svoje sposobnosti kritičnega mišljenja, računanja, logike, organizacije, prilagajanja in družbenega življenja.

Kontaktne informacije

Cesta v Zgornji log 32, Ljubljana
+386 (0)590 72-990
info@varniinternet.si
https://www.varniinternet.si

Blog

Uporabnikom interneta pomagamo do ključnih znanj, ki so v dobi digitalne tehnologije nujna za varno, odgovorno in učinkovito brskanje po spletu. Pridružite se nam na blogu.

Strokovna pomoč

Potrebujete pomoč? Ne oklevajte, vprašajte nas preko elektronske pošte na info@varniinternet.si ali nas pokličite na številko 0590 72-990.