O nas | Varni internet

Varni internet

Uporabnikom spleta pomagamo do ključnih znanj, ki so v dobi digitalne tehnologije nujna za varno, odgovorno in učinkovito brskanje po spletu. Z različnimi izobraževalnimi programi želimo zgraditi varne, prijazne in etične temelje za digitalno življenje vsakega posameznika.

Pridružite se nam pri zagotavljanju varnega in odgovornega brskanja po spletu!

Izobraževalna doživetja, ki razkrivajo
skrite pasti uporabe spleta

Predajamo dragoceno znanje o varni, odgovorni in učinkoviti uporabi spleta, brez katere si življenja v današnji družbi pravzaprav sploh ni več mogoče zamisliti. Z različnimi izobraževalnimi programi želimo zgraditi varne, prijazne in etične temelje za digitalno življenje vsakega posameznika.

 • 55326 ozaveščenih slušateljev
 • 23 različnih izobraževalnih programov
 • 88 odstotno zadovoljstvo z našimi izobraževalnimi programi
 • 132 ali več sodelovanj z javnimi zavodi in podjetji letno

Strokovnim izobraževanjem so že zaupali

Zavarovalnica Triglav
Mestna občina Ljubljana
Mestna občina Nova Gorica
Fakulteta za varnostne vede
Unija, računovodska hiša d.d.
Mestna občina Kranja
IPA - Mednarodna policijska zveza
Modra zavarovalnica
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Dodatne informacije

 

 

Predajamo dragoceno znanje o varni, odgovorni in učinkoviti uporabi spleta, brez katere si življenja v današnji družbi pravzaprav sploh ni več mogoče zamisliti. Z različnimi izobraževalnimi programi želimo zgraditi varne, prijazne in etične temelje za digitalno življenje vsakega posameznika.

Zavod Varni internet
Kratki naziv: Varni internet
Sedež podjetja: Cesta v Zgornji log 32, 1000 Ljubljana
Davčna številka: SI11705213
Matična številka: 6422217000
Transakcijski račun: SI56 6100 0000 5495 688
Registrirana dejavnost: P85.590 Dr.n. izobr., izpopolnj. in usposabljanje

 

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta. Namen piškotkov je prepoznavanje posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu do spletnega mesta. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom spletnega brskalnika, ki ga uporablja posamezen uporabnik, kar pomeni, da lahko vsak uporabnik za neshranjevanje piškotkov po želji omeji ali pa popolnoma onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je bolj učinkovito in prijetno. Piškotke uporablja večina spletnih strani, saj so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Če omenimo le enekaj glavnih razlogov za uporabo piškotkov:

 • shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani),
 • pomoč pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine),
 • pomoč pri zbiranju različnih statistik in navad spletnega uporabnika (npr. spremljanje pogostosti obiskovanja določene spletne strani...).

Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove in strukture svojih spletnih strani ovrednotijo posamezne vsebine, spremljajo tipično "potovanje" posameznega uporabnika skozi vsebinsko strukturo, opredelijo šibke točke, kjer npr. izgubijo večino uporabnikov, ocenijo ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih na svojih spletnih straneh nudijo uporabnikom.

Upravljanje s piškotki

Nekateri uporabniki piškotkov ne želijo uporabljati, zato večina spletnih brskalnikov omogoča upravljanje s piškotki, kot ustreza posameznemu uporabniku. Da bi si zagotovili natančnejši nadzor nad lastno zasebnostjo v nekaterih brskalnikih pravila za upravljanje s piškotki lahko nastavite ločeno za vsako posamezno spletno mesto. Tako lahko piškotke z nepoznanih spletnih mest blokirate, omogočite pa delovanje piškotkom s spletnih strani, ki jim zaupate.

Katere piškotke vsebuje spletno mesto?

Vir in ime piškotka

 • Google Analytics _utma, _utmb, _utmc, _utmx, _utmxx, _utmz - Statistika ogledov spletne strani
 • Youtube PREF, NID, FLC, as_drt_, exchange_uid Youtube video
 • Share This _stid, _unam, _uset, UID, UIDR, _seg, _utma, _utmb, _utmc, _utmz - Funkcije za delitev preko socialnih medijev

 

Namen je priprava in izvajanje izobraževalnih programov, s katerimi želimo pri različnih starostnih skupinah povečati zavedanje o pomenu varne, osveščene in predvsem učinkovite uporabe spleta, tako pri delu in učenju, kot tudi v prostem času in pri sporazumevanju.

Cilji ekipe Varni internet so:

 • Izboljšanje digitalne pismenosti prebivalstva
 • digitalno opismenjevanje in večanje digitalne pismenosti pri različnih ciljnih skupinah;
 • Izboljšanje e-veščin za uporabo IKT za nove digitalne zaposlitve;
 • ozaveščenje o pomenu in načinih varne uporabe spleta;

Ciljne skupine naših programov, ki so vezani predvsem na vzgojo v digitalni dobi, so otroci in mladostniki ter njihovi starši in pedagoški delavci. Določena izobraževanja pa pokrivajo tudi teme, povezane z digitalno pismenostjo, učinkovitim povezovanjem IKT tehnologij in podjetništvom, zato so namenjena tudi drugim zainteresiranim uporabnikom novodobne tehnologije, kot so podjetja, mladi podjetniki in drugi. Vse naše vsebine so namenjene ne le rednim uporabnikom spleta in novodobne tehnologije, pač pa tudi tistim, ki so se vedno bali, da sta razumevanje in učinkovita uporaba tehnologije prihranjena le za redke izbrance.

 

garancijaGarancija z odstopom od pogodbe: Če bi se zgodilo, da obljubljenega v ponudbi ne bi v celoti izpolnili in nam to v treh (3) dneh po izvedbi programa ustrezno pisno obrazložite, vam izvedenega programa ne zaračunamo.

Garancija s ponovno izvedbo: Če menite, da niste izvedeli dovolj in nam to sporočite, se lahko, po razgovoru z našim svetovalcem, v roku treh mesecev po opravljeni storitvi, ponovno brezplačno izvede program.

Brezplačna telefonska pomoč: Vsi udeleženci programa imajo možnost brezplačne telefonske pomoči na telefonski številki 0590 72-990 v roku enega (1) meseca po izvedbi. Pomoč omogoča hitre rešitve konkretnih problemov.

 

Varni internet se zavezuje k trajnemu varovanju vseh osebnih podatkov uporabnikov v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov - ZVOP-2. Preko spletne strani, se zbirajo le osebni podatki uporabnikov, ki se prijavijo za prejemanje e-novic. Vsi osebni podatki uporabnikov spletne strani se uporabljajo izključno z namenom za katerega so bili pridobljeni. Osebni podatki posameznika se lahko na njegovo zahtevo izbrišejo iz baze podatkov prejemnikov e-novic. Registrirani uporabnik spletne strani ima tudi sam možnost preklica registracije in izbrisa uporabniškega profila na spletni strani.

Po predhodnem obvestilu uporabnika v skladu z 157. členom Zakona o elektronskih komunikacijah – ZEKom-1 (Uradni list RS, št. 109/12 in nasl.) si upravljavec pridružuje pravico do shranjevanja informacij na uporabnikovem računalniku, tablici ali telefonu v obliki piškotka (’’cookie’’) ali podobne datoteke, katere namen je prilagoditi spletni mesto željam uporabnikov in zagotavljanje uporabnikom prijaznih spletnih storitev. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Uporabnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Sodelujemo z...

Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacija
Mreža izobraževalnih nevladnih organizacij Slovenije
To sem jaz
Open Education Europe
Epale

Kontaktne informacije

Cesta v Zgornji log 32, Ljubljana
+386 (0)590 72-990
info@varniinternet.si
https://www.varniinternet.si

Blog

Uporabnikom interneta pomagamo do ključnih znanj, ki so v dobi digitalne tehnologije nujna za varno, odgovorno in učinkovito brskanje po spletu. Pridružite se nam na blogu.

Strokovna pomoč

Potrebujete pomoč? Ne oklevajte, vprašajte nas preko elektronske pošte na info@varniinternet.si ali nas pokličite na številko 0590 72-990.